perjantai 12. syyskuuta 2014

Kuinka auttaa?

Heräsin aamulla epätodelliseen oloon eikai taas. Alkoholi on aina jollain tavalla kuulunut vahvasti elämääni vaikka en itse olekkaan suurkuluttaja. Nean synnyttyä päätin että alkoholi ei tule kuulumaan meidän elämäämme joten emme kumpikaan Kalevin kanssa juo viinaa koskaan. Ei edes saunakaljoja enkä tarkoita ettemme enää koskaan tulisi juomaan mitään alkoholipitoisia juomia vaan tarkoituksenani on antaa lapsille lapsuus johon ei kuulu pämppääminen eikä vanhempien krapula aamut. Äitini kuoltua juotuaan kymmeniä vuosia, ja isäni sekä veljeni kamppailuja, alkoholismia vastaan seuraanneena, päätös oli helppo. 
Muistan itse vieläkin elävästi lapsuudestani ne aikuiset jotka muuttuivat turvallisista aikuisista huutaviksi ja riiteleviksi hirviöiksi jotka hädin tuskin pysyivät pystyssä saatika niitä aamuja kun ulkona oli kaunis ilma ja näin ikkunasta pihan lapsien keinuvan hymy huulillaan. kuinka olisi ollut mukava päästä mukaan mutta se ei ollut mahdollista. Vanhempien nukkuessa krapulaansa pois saimme pärjätä keskenämme ja ulos ei ollut menemistä.

Isäni juotua taas useita kuukausia herään usein aamuisin pelkoon siitä onko häntä enää, Säpsähdän puhelimen soidessa, peläten että nyt se puhelu tulisi.
 
Voiko viinaa juoda viisasti? Mikä on viisasti juomista? onko se sitä kun aikuiset siemailevat ruokailun yhteydessä lasin viiniä? vai onko se sitä kun isä juo saunakaljan smurffilimun sijaan?

Muutettuamme Joensuusta Espooseen lapsille oli täysin uusi ilmiö nuo oudosti käyttäytyvät aikuiset jotka makaavat kadulla takapuoli paljaana. He kyselevät usein että miksi nuo aikuiset eivät nuku kotona. Toki Joensuustakin näihin ihmisiin silloin tällöin törmää mutta ei läheskään päivittäin niinkuin täällä. Äiti mitä se kalja on? kysyy seitsämän vuotias ihmeissään keksittyään alkaa keräilemään kiiltäviä pullonkorkkeja, 
 No joo taas on tuotu omat mielipiteet esiin ja aika lopettaa paasaus. 
Kuvia kuvia kuvia niitä luvassa  ehkäpä vielä tänään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti