perjantai 19. syyskuuta 2014

Kasvaako meistä koskaan normaaleja

Me epänormaalit joista ei koskaan pitänyt kasvaa täysipainoisia aikuisia vaan yhteiskunnan riesoja, Me joita nimitettiin laitoslapsiksi. Mitä meistä on tullut ja mitä meistä olisi voinut tulla jos emme olisi saaneet toisenlaista kasvatusta. Olen vuosien saatossa hyväksynyt että lapsuuteni vaikuttaa käyttäytymiseeni arkipäiväisissä asioissa. En ehkä ole niin hyvä sietämään pettymyksiä, en ehkä osaa kunnioittaa itseäni tarpeeksi ja vaatia itseltäni asioita jotka minulle kuuluvat, asetan itselleni kohtuuttomia vaatimuksia vanhempana, minun on vaikea luottaa ihmisiin. Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Mutta minä olen oppinut kääntämään ne positiivisiksi asioiksi.Taito on opittava jotta elämässä pärjää, on turha jäädä maahan makaamaan ja surkuttelemaan omaa kohtaloaan, on turha jäädä etsimään syyllisiä. Mitä jos olisinkin saanut elää kotona rakastavien vanhempien kanssa olisiko minusta tullut juuri minä? Olisinko yhtä vahva olisinko, yhtä sosiaalinen? Luulenpa että en.
Puhun nyt siis vain itsestäni en sano että kaikki Lastenkodissa asuvat olisivat kokeneet samaa.
Ihmiset sekoittavat  Lastenkodin ja Nuorisokodin. Lastenkoti on paikka jonne lapset pääsevät (huom pääsevät eivät joudu) elämään kun omat vanhemmat eivät kykene omista ongelmistaan johtuen tarjoamaan lapsilleen hoitoa ja kotia, nuorisokoti on taas paikka jossa nuorelle ja vanhemmille tarjotaan mahdollisuus nuoren asua muualla silloin kun yhteistyö nuoren ja vanhemman välillä ei kotona toimi, johtuen usein nimenomaan nuoren ongelmista. Me laitoslapset usein selviämme vaikka elämä takkuaa, jollain pidempää kuin toisilla. Valitettavasti nykypäivän lukuisat säädökset ja vaatimukset hoitohenkilökunnalta kasvattajina, rajoittavat lasten ja nuorten mahdollisuutta kodinomaiseen elämään laitoksissa. Saman voi huomata muissakkin hoitoa tarjoavissa laitoksissa.
Surullista, ettei kukaan nää kuinka tämä vaikuttaa yhteiskuntaamme tai oikeastaan vielä surullisempaa on se että, se nähdään mutta mitään ei ole mukamas enää tehtävissä. Turhat säädökset pois ja maalaisjärki käteen.

Blaah palaillaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti